Hög tid att byta till vinterdäck

Mynewsdesk

Det är mycket att hålla reda på när det gäller vinterdäck. Däckverkstadskedjan Däckpartner, med över 140 verkstäder i Sverige reder ut begreppen.

Hög tid att byta till vinterdäck

Från den 1 december till den 31 mars ska alla bilar ute på vägarna ha vinterdäck om vinterväglag råder. Med vinterväglag menas då det finns frost, snö eller is på delar av vägen. Detta innebär att du kanske bör byta till vinterdäck även tidigare än ovan datum, om det skulle finnas snö, frost eller is på vägarna där du kör.

Om du använder dubbdäck

Om du använder dubbdäck som vinterdäck har du rätt att använda dessa mellan den 1 oktober och 15 april.

Viktigt att tänka på är också att om du kör släpvagn så ska även denna ha dubbdäck om din bil har dubbdäck. Det räcker alltså inte med att bilen har det.

Säkra däck

Det absolut viktigaste då det gäller dina däck är självfallet att de ska vara säkra. Därför bör du alltid se till att köpa vinterdäck av hög kvalitet. Utöver det gäller det att dina däck sköts om på rätt sätt och även förvaras på rätt sätt.

Alla däck som är slitna är farliga och detta gäller då i synnerhet vinterdäck, av den anledningen är det bra att du i god tid innan säsongen kontrollerar vilket skick dina däck är i. Enligt de rådande reglerna ska inte mönsterdjupet vara lägre än 3 mm men kom ihåg att det är minimigränsen.

Det är kanske lätt att se utgiften för nya vinterdäck som just enbart en utgift men alla vill vi köra säkert. Bra däck ger dig säker körning så istället för att se enbart pengarna som du lägger bör du se säkerheten och tryggheten, för dig själv, för din familj och för andra som är ute på vägarna.

Byte av däck på däckverkstad

De ovan nämnda datumen är viktiga att hålla reda på av två anledningar. Dels så att du ska vara säker på att du kör lagligt och för att göra detta gäller det alltså att du byter dina däck i tid. Vid byte av däck på verkstad är det viktigt att komma ihåg att det kan vara lång kö kring just de gällande datumen så för att vara säker på att du inte bryter mot några lagar och regler och för att vara säker på att din körning är trygg, är ett bra tips att i god tid boka tid för ditt däckbyte.

Ta hand om dina däck på rätt sätt

  • Har du precis köpt nya dubbdäck är det viktigt att dessa körs in, något som tar 50 mil. Varför behöver man göra detta? Jo,  då det gäller dubbdäck handlar det om att dubbarna ska sätta sig. Det är också viktigt att efter ca 10-20 mil kontrollera hjulbultarna då dessa ska efterdras för att hjulen ska sitta säkert.
  • Att skifta fram- och bakdäck förlänger livslängden då dessa slits olika mycket. Din däckverkstad kommer att kunna guida dig rätt när det är dags att göra detta.
  • Lufttrycket är viktigt att kontrollera då fel lufttryck gör att däcken slits snabbare.
  • Tvätta dina däck på rätt sätt och med rätt medel för att undvika slitage i onödan.

Rätt skötsel och rätt förvaring är A och O. För att vara på den säkra sidan på att allt sköts som det ska kan det vara en god idé att förvara sina däck på ett däckhotell. Allt som oftast ingår då tvätt och kontroll av dina däck samtidigt som förvaringen sker på ett korrekt sätt vilket ger dig säkra däck till nästa säsong.